Reiskoffer gids & tips: waar moet je aan denken bij de aanschaf van een nieuwe koffer?
De reiskoffer gids – welke koffer past bij jouw bagage?
Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een nieuwe koffer? Omdat kofferformaten en kofferinhoud nog al eens vaag zijn, proberen we in dit artikel verder te verduidelijken wat die formaten betekenen en je te helpen met de juiste bagage / koffer keuze.
Reiskoffer formaten: centimeters en liters
Luchtvaartmaatschappijen spreken vaak over bijvoorbeeld een maximale koffer van 158 cm, en als je een koffer wilt kopen gaat het ineens om liters als formaat. Velen van ons zal het niet heel veel zeggen als je spreekt over een koffer van 40 liter; gaat het dan om een kleine, grote of medium koffer?
En als het gaat om een kofferformaat van maximaal 158 cm, is dat ook moeilijk te visualiseren, dit wordt op talloze websites dan ook nog verkeerd uitgelegd als hoogte x breedte x lengte, terwijl het in feite hoogte + lengte + breedte – in centimeters – is.
Dus je koffer mag bijvoorbeeld 58cm + 70cm + 30cm = 158cm groot zijn.
Hoe groot moet mag koffer zijn in liters?
Koffers in liters; om je enigszins een beeld te geven van formaten in liters bij bagage kan je dit als handvatten zien:
- tot 20 liters: kleine handbagagekoffers – altijd geschikt om als handbagage mee aan boord te nemen. (koffers tot 20L)
- koffers van 20 tot 30 liter: vaak nog steeds geschikt als handbagage. Goed om toch te dubbelchecken bij de luchtvaartmaatschappij of de koffer voldoet aan de gestelde eisen.
- Koffers van 30 tot 40 liter: de wat ruimere handbagagekoffers, door dat de eisen aan handbagage steeds strenger worden voldoet dit formaat lang niet altijd als handbagage koffer.
- 40 tot 60 liter: dit is een reiskoffer die geschikt is voor een lang weekend of een korte vakantie, vanwege de tussenmaat zal dit vaak ruimbagage zijn.
- Koffers van 60 tot 80 liter: standaardgrootte ruimbagage koffers; geschikt voor grote vakanties van 3 a 4 weken.
- 80 tot 100 liter: zeer grote koffers. Let hierbij ook op dat maximaal gewicht bagage niet wordt overschreden, bij normale tickets vaak 23kg.
Sluiting en slot bij keuze voor koffer
De sluiting van de koffer is vaak afhankelijk van het type koffer; bij zachte koffers gaat het vaak om een ritssluiting. Bij harde koffers gaat het vaak om een clip- klemsluiting. Na een keuze maken tussen het type sluiting, kan je nadenken over een type slot. Er zijn verschillende typen koffer sloten.
- TSA slot: de douane kan dit type slot openen zonder het te forceren. Een TSA slot kan zowel een cijferslot als een slot met sleutel zijn. De douane heeft een loper om dergelijke sloten te openen. (bekijk aanbod koffers met TSA Slot)
- Cijferslot: spreekt voor zich, een slot gebaseerd op een cijferreeks vaak 3 of 4 cijfers.
- Hangslot: de koffer wordt afgesloten met een hangslotje.
- Sleutelslot: de koffer is afsluitbaar door middel van een sleuteltje
Harde of zachte koffer?
Als we het hebben of harde en zachte koffers spreken we vaak ook wel over hardcase en softcase koffer. Beide type koffers hebben hun eigen voor en nadelen. Een hardcase beschermt je bagage beter, is spatwaterdicht en gaat vaak langer mee. Zachte koffers zijn vaak wat lichter, zorgen voor iets meer speling qua hoeveelheid bagage en vaak flexibeler.
Last but not least: twee of vier wielen
Verder kun je nog denken aan bijvoorbeeld aan hoeveel wieltjes je onder de koffer wil, de koffer met 2 wielen heeft vaak en uittrekbare handgreep en moet gekanteld worden om verplaatst te worden. De koffer met 4 wielen kan elke kant op bewegen en heeft zwenkwielen die 360 graden meedraaien.